Actualitat

La finca Son Mut presenta els nous productes elaborats a partir de la figa

Montserrat Pons, propietari de la finca de Llucmajor, presenta vinagre de figa, figues al forn, chutney…

Montserrat Pons i Boscana, creador del camp experimental de figueres Són Mut Nou, presenta diversos productes derivats de la figa, d’elaboració pròpia, al restaurant El Jardín del Port d’Alcúdia, Mallorca.

La cita, que s’ha celebrat el dijous 13 d’octubre, ha finalitzat amb un dinar preparat per la cuinera mallorquina Macarena de Castro que ha inclòs diverses elaboracions amb aquests productes: vinagre de figa, figues al forn, chutney de figa i cafè (o torrefacte) de figues.

Maca de Castro ha ofert diverses elaboracions amb els productes derivats de Son Mut: pamboli suflé amb figues al forn; orella de porc amb chutney de figues; coca de llengua en escabetx de vinagre de figues, i conill amb ceba, pi i figues al forn. Aquests entrants s’han maridat amb la nova cervesa de figues fresques de Son Mut Nou elaborada per la casa Boscana. Posteriorment, s’ha servit en el Bistró del Jardí un arròs brut’amb la primera collita d’arròs bombeta de l’hort del Jardí a sa Pobla, una finca d’una hectàrea en la qual es conreen des de fa un any prop de 60 varietats locals. Després, les postres i com a tancament d’aquesta trobada amb la premsa especialitzada, s’ha servit el sorprenent i deliciós cafè de figues de Son Mut Nou.

El figueral de Son Mut Nou

Emplaçat a la Marina de Llucmajor, el figueral de Son Mut Nou reuneix 3.000 arbres, amb 1.384 varietats de 64 països diferents, entre elles les 266 de les Illes Balears. La seva importància radica que es tracta d’un banc de germoplasma, és a dir, un lloc destinat a la conservació genètica. Montserrat Pons ha col·laborat amb Slow Food a través de campanyes de recuperació de varietats autòctones i ha publicat diversos assaigs sobre flora medicinal local i sobre la figuera, entre els quals destaca el seu magne tractat Les figueres a les Illes Balears.

Cervesa de figues

Durant l’acte, també s’hi ha presentat la primera elaborada a partir de figues autòctones mallorquines, elaborada per l’empresa Boscana Cervesa Evolutiva. Aquesta nova productora de cervesa de Mallorca és un referent de la cervesa d’alta fermentació a Mallorca. Els creadors, Lluís Seda i Victor Múñoz, expliquen que la producció de cervesa a partir de fruites es remunta al segle XVII: «A l’Alemanya de l’any 1614, Heinrich Knaus va elaborar la primera cervesa amb cireres, que era la fruita que podia trobar fàcilment». ara, 402 anys més tard, Boscana ha creat la primera cervesa feta amb figues fresques mallorquines. A partir d’aquest octubre ja poden trobar la nova cervesa d’edició limitada a les cerveseries més famoses de Palma, com: Café a Tres Bandas, Atomic Garden, Guirigall, o La Forja Víkinga.